BWI-leerlingen bouwen picknicktafel voor Gemeente Twenterand

Leerlingen van Het Noordik Vroomshoop hebben van gemeentelijk hout een picknicktafel gemaakt die vandaag, op maandag 19 november 2018, is geplaatst op de kruising van de Vossenboerweg en de Hammerflier in Den Ham. Een mooi project waar lokale samenwerking centraal staat. De oude picknicktafel die op de kruising staat is ruim 25 jaar geleden gemaakt in samenwerking met scholieren en was helemaal vergaan. Reina Berends kwam met het idee om de oude picknicktafel te vervangen door een nieuwe, en om de nieuwe tafel ook weer samen met jongeren te maken.

De gemeente leverde aan Het Noordik het materiaal, hout dat in de gemeente Twenterand is gekapt en verwerkt tot planken. Van deze planken werd door Roan en Tom, leerlingen van Het Noordik die beiden een beroepsopleiding volgen, een picknicktafel gemaakt. Dit is voor hen een keuzemodule in hun opleiding Bouwen Wonen Interieur. Ze hebben relevante en praktische ervaring opgedaan doordat ze het hout hebben verwerkt tot picknicktafel. De picknicktafel is door de gemeente Twenterand opgehaald bij Het Noordik en is door de gemeente en de leerlingen geplaatst aan de kruising van de Vosseboerweg en de Hammerflier in Den Ham.

Roan en Tom kregen ruw hout aangeleverd door de gemeente. De leerlingen van Het Noordik Vroomshoop zijn begonnen met het houtbewerkingsproces, ze werden hierin bijgestaan door hun vakdocent Pieter de Ruiter. Ze zijn begonnen met het op maat zagen van de planken. Vervolgens konden ze het hout vlak en haaks maken en zowel op breedte als dikte schaven. Dit is nodig, omdat de planken helemaal recht moeten zijn voor de rest van het proces.

Het hout krijgt ronde hoeken, zodat het prettiger aanvoelt als mensen de picknicktafel straks gebruiken. De volgende stap is het verlijmen, de planken worden op elkaar gelijmd. Hierdoor krijgen de planken meer body en buigen ze minder door als er mensen op gaan zitten. Dit was tevens de laatste fase van het houtwerkingsproces. Toen met alle planken dit proces doorlopen was kon er begonnen worden aan de volgende fase: de montage. Om de onderdelen te kunnen monteren moest het hout eerst hout voorgeboord worden. Vervolgens is de picknicktafel gemonteerd door Roan en Tom.

Daarna is de picknicktafel opgehaald door Herman Hessing van de gemeente Twenterand. Herman heeft samen met Roan, Tom en hun docent Pieter de Ruiter de picknicktafel geplaatst op locatie.

Bron artikel en foto: Twenterandlive.nl