Helpen met kiezen op scholenmarkt

VROOMSHOOP – Als je in het derde of vierde jaar van het vmbo zit, sta je als leerling vaak voor een aantal keuzes. Ga ik na mijn diploma verder leren op het mbo? Welke opleidingen zijn er allemaal? En wat past bij mij? Op Het Noordik Vroomshoop houden ze daarom op dinsdagavond 26 november een scholenmarkt. Daar kunnen de leerlingen alvast ontdekken welke opleidingen er zijn, zodat ze straks een weloverwogen keuze kunnen maken voor een vervolgopleiding op een van de deelnemende scholingsinstanties.

Om een zo volledig mogelijk beeld te geven wat er allemaal mogelijk is, zijn maar liefst 15 verschillende scholingsinstanties op de markt aanwezig. Zo bemannen zowel reguliere mbo-scholen als specifieke vakopleidingen de verschillende stands op de markt. Tijdens drie voorlichtingsrondes vertellen zij aan de ruim 175 leerlingen en hun ouders wat er allemaal mogelijk is en welke opleidingen ze aanbieden.

Genoeg te shoppen

Dat er genoeg te ‘shoppen’ is op de markt, blijkt wel uit het grote aantal voorlichtingen dat die avond gegeven wordt: 51! Zo zijn er bijvoorbeeld voorlichtingen over Media en Vormgeving (Signspecialist, mediavormgever, fotograaf, etc.), Bouw en Hout (timmerman, metselaar), Metaal (o.a. mechatronica, constructiewerker), Pedagogisch Werk, Onderwijsassistent, Dierverzorging (o.a. dierenartsassistent) en Agro (o.a. loonwerker, veehouderij). De sector Techniek wordt niet alleen vertegenwoordigd door reguliere mbo-onderwijs, maar ook door technische instellingen als REMO, RIBO, RTC Hardenberg en BOVO.

Het is de tweede keer dat Het Noordik een scholenmarkt organiseert. Decaan Daphne Docter: “Veel leerlingen vragen van tevoren weleens naar het nut van deze avond, maar ik durf te zeggen dat het meer dan waardevol is. Zeker als je kijkt naar de positieve reacties die we vorig jaar kregen van zowel leerlingen als ouders. Ook alle deelnemende scholen waren erg enthousiast. Ze vonden het publiek erg geïnteresseerd en betrokken.” Door de voorlichting binnen de eigen muren aan te bieden wil de school hun leerlingen helpen bij het maken van een goede keuze. “Wij hopen op deze manier de drempel te verlagen om, nadat ze de informatie binnen hun ‘eigen omgeving’ hebben ontvangen, de mbo-scholen te bezoeken’, aldus Docter.

Praktische informatie

De scholenmarkt vindt plaats op 26 november. De avond begint om 18.30 uur en duurt tot 21.00 uur. De drie voorlichtingsrondes zijn achtereenvolgens om 18.30-19.10 uur, om 19.15-19.55 uur en om 20.00-20.40 uur. Deelnemende onderwijsinstellingen zijn: ROC van Twente, Alfa College, Landstede, Deltion, Menso Alting, RTC Hardenberg, BOVO, REMO, RIBO, Ministerie van Defensie, Cibap, Zone College, TIO, Schildersvakopleidingen en OT&L.