Terugblik op een bijzondere week

Een bewogen periode en een bewogen week. We kijken letterlijk terug op een geslaagde week met de heropening van de school en een nooit eerder vertoonde uitslagdag van de examens.

Hoe kun je je geslaagde leerlingen op de dag van de officiële uitslag van de examens in het zonnetje zetten en toch de anderhalve meter in acht nemen? Daar hadden we iets op bedacht: een drive-through op de fiets via het plein en de gangen van de school, waarbij de geslaagden onderweg allerlei leuke cadeautjes en natuurlijk de felbegeerde cijferlijst overhandigd kregen: met linnen handdruk, speciaal gemaakt voor deze bijzondere dag.

De leerlingen reageerden enthousiast. Het werd oprecht gewaardeerd dat Het Noordik er ondanks de Coronamaatregelen, een gedenkwaardig feest van maakte. Het initiatief werd ook opgepikt door de media. RTV oost maakte een reportage en ook de landelijke media besteedde er aandacht aan tijdens de uitzending van Op 1 (zie het fragment terug via onze facebookpagina).

Heropening scholen

‘Het Noordik is volop in beweging’. Met die kreet werden de leerlingen de afgelopen week verwelkomd, nadat de school als gevolg van de Coronacrisis ruim twee maanden op slot ging.  ‘We hebben heel veel geleerd van de afgelopen periode en juist aan die positieve ontwikkelingen willen we de komende tijd recht blijven doen’, aldus vestigingsdirecteur Patric Wigman. Hij doelt daarmee op onder meer de enorme sprong op het gebied van digitalisering, maar ook de vooruitgang die de leerlingen hebben geboekt als het gaat om plannen, hulp vragen, zelfstandig leren en initiatief nemen. ‘We gebruiken de tijd tot aan de zomervakantie dan ook niet om leerachterstanden in te lopen, maar juist om te ontdekken wat de nieuwe beginsituatie is. Vanuit daar plannen we verder. We leren hier echt enorm veel van.’

Op elke Noordikvestiging zijn volgens protocol de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. Om de anderhalve meter maatregel te kunnen handhaven, varieert het aantal leerlingen per klas van negen tot tien, afhankelijk van de grootte van het klaslokaal. Er zijn routes uitgestippeld, hygiënekits geplaatst en er wordt gebruik gemaakt van instructiefilmpjes. De leerlingen zijn vorige week tijdig op de hoogte gebracht van hun lesrooster. Een groot deel van de lessen vindt nog steeds plaats op afstand.

De invulling van de onderwijstijd op school varieert per vestiging van éen tot drie dagdelen in de week. Er is extra aandacht voor lessen die op afstand niet mogelijk zijn, zoals praktijk- en gymlessen.

Feestje bouwen

Ook al is de situatie nog niet als vanouds, Het Noordik is heel erg blij dat de school weer open is. De Noordikvestigingen haalden afgelopen week dan ook alles uit de kast om  een klein feestje te bouwen, met spandoeken, versieringen en zonnige decoraties. Met als kers op de taart de uitslagdag van de examens, waarmee Het Noordik geschiedenis schreef.