Het onderwijsaanbod

Het Noordik Vroomshoop is een school voor vmbo en voor de onderbouw havo en vwo.

In het eerste leerjaar komen alle leerlingen in de brugklas. Havo/vwo-leerlingen gaan tot en met leerjaar 3 naar Vroomshoop en gaan daarna naar de vestiging Noordikslaan voor de bovenbouw havo/vwo.

De vmbo-leerlingen maken na de brugklas de keuze uit de vier leerwegen van het vmbo

 • de basisberoepsgerichte leerweg
 • de kaderberoepsgerichte leerweg
 • de gemengde leerweg
 • de theoretische leerweg

Aan het eind van het tweede leerjaar kun je kiezen uit vier profielen: Bouwen, Wonen en Interieur (BWI); Produceren, Installeren en Energie (PIE); Economie en ondernemen (E&O); Zorg en Welzijn (Z&W)

In de gemengde en theoretische leerweg kun je kiezen voor een mbo-profiel of een havo-profiel.

Binnen de basisberoepsgerichte leerweg bieden we ook het leerwerktraject aan.

Onderbouw havo en vwo

Ben jij havo- of atheneumleerling uit Vroomshoop of omgeving? Dan hoef je de eerste drie jaar van je opleiding niet meer naar Almelo, Hardenberg of Ommen. CSG Het Noordik biedt je de mogelijkheid de eerste drie jaar op Het Noordik in Vroomshoop te volgen. Daarna kun je overstappen naar de vestiging Noordikslaan voor de bovenbouw havo en vwo.

Om je voor te bereiden op die overstap werken we al tijdens de onderbouw veel samen met de Noordikslaan. Bijvoorbeeld bij excursies of projectweken. Ook werken we met dezelfde leerboeken en toetsen als op de Noordikslaan en je krijgt les van docenten van Vroomshoop maar ook uit Almelo.

Kijk voor meer informatie over havo en vwo ook eens op de pagina onderwijsaanbod van de Noordikslaan.

Bouwen, Wonen en Interieur (BWI)

Bouwen wonen en interieur (BWI) bereidt je voor op een loopbaan in de bouw of aanverwante sectoren.

Onder Bouwen, Wonen en Interieur vallen de volgende vakgebieden: Infra, Metselen, Timmeren, Schilderen en Meubelmaken & Interieurbouw.

In het derde jaar maak je kennis met alle vakgebieden. Binnen Bouwen, Wonen en Interieur volgen alle leerlingen hetzelfde beroepsgerichte (examen)programma en een (verschillend) keuzevak. In het vierde jaar krijg je les in de overige keuzevakken met een herhaling van de examenstof, die in het begin van de derde klas is behandeld.

Infra
Bij Infra werk je aan verbindingen, boven maar ook onder de grond. Je leert leidingen opsporen en verleggen, hoogteverschillen meten of kolken stellen en aansluiten. Als het klaar is, zie je er niets meer van. Maar je hebt wel goed werk verricht, want zonder een verbinding heb je geen water, gas of internet. Als het mooi maken van de omgeving je beter ligt, kan dat ook. Door bijvoorbeeld het aanleggen van bestrating, graszoden of een tuinpad.

Metselen
Wil je brede kennis van metselen en zelfstandig kunnen werken? Dan is deze opleiding wat voor jou. Je leert om te gaan met bakstenen, gasbeton en kalkzandsteen. En uiteraard leer je tegelijkertijd ook iets over metselen, lijmen, stukadoren, tegelzetten, voegen en het stellen en isoleren van muren.

Timmeren
Bij timmeren leer je die specifieke timmerwerkzaamheden die nodig zijn om een gebouw te realiseren. Je gaat aan de slag met het ontwerpen en maken van kozijnen, ramen, deuren, balklagen, daken, vloeren en funderingen. Maar ook met het voorbereiden en afwerken van een gebouw. Volg je de kaderberoepsgerichte leerweg? Dan leer je ook computertekenen, plannen maken en het aansturen van anderen.

Schilderen
Bij schilderen leer je uiteraard decoratieve schildertechnieken, verf spuiten en behangen. Maar je leert ook het ontwerpen en uitvoeren van belettering en het adviseren over glas en het plaatsen ervan. Je maakt veel gebruik van computers, onder andere voor ontwerpen, het printen van logo’s en het berekenen van kosten.

Meubelmaken & Interieurbouw
Meubelmaken & Interieurbouw betekent op een hele fijne manier werken met hout. Men noemt dit ook wel fijnhout bewerking. Je gaat echt aan de slag met hout. Schetsen, tekenen en maken van meubels en wand- of plafondbetimmeringen komen aan bod. Ook het ontwerpen en maken van het interieur van luxe schepen of winkels hoort hierbij. Of misschien ontwerp jij wel je eigen huis of slaapkamer.

Produceren, Installeren en Energie (PIE)

Met Produceren, Installeren, Energie (PIE) kun je uitstekend uit de voeten bij productie- of installatiebedrijven. Binnen dit profiel maak je kennis met basisvaardigheden uit de elektrotechniek, metaaltechniek en installatietechniek. Hier kun je later veel kanten mee op!

Je kunt in Vroomshoop de volgende modules volgen

 • ontwerpen en maken
 • bewerken en verbinden van materialen
 • besturen en automatiseren
 • intalleren en monteren

Keuzevakken

Verspaning van materiaal
Gemotoriseerde tweewielers (M&T)
Het groene machinepark (Groen)
Booglassen processen
Plaat en constructie
Duurzame energie
Woon & kantoor
Drinkwater en sanitair
CNC-technieken

Economie en Ondernemen (E&O)

Voor commercieel ingestelde leerlingen is er het profiel Economie en Ondernemen. Je leert er alles wat te maken heeft met bedrijven en winkels in allerlei vormen. Hoe voer je een boekhouding? Hoe richt je een winkel in? Hoe run je een webshop? Je leert er alles over in de modules van E&O.

Er zijn vier modules: Commercieel, Secretarieel, Magazijn en Administratie.

Keuzevakken:

Financieel en administratief beheer
Marketing
Mode en design
Ondernemen
Officemanagement
Presentatie en styling
Logistiek
Webshop

Zorg en Welzijn (Z&W)

Ben je een mensenmens en zit zorgen in je bloed, dan is Zorg en Welzijn het profiel waarin jij het best tot je recht komt.

Er zijn vier modules: Mens en gezondheid; Mens en omgeving; Mens en activiteiten; Mens en zorg

Keuzevakken:

 • Uiterlijke verzorging breed
 • Haarverzorging
 • Huidverzorging
 • Dagbesteding
 • Verzorging
 • Facilitaire dienstverlening
 • Inrichting en verzorging
 • Sport en beweging